Институт за изкуствознание
Карта на сайта  :  Контакти     
Търсене
Търсене
Начало
За института
Структура
Списание Българско музикознание
Списание Проблеми на изкуството
Отчети
Конкурси
Сектори
Финансов отдел
Архиви
Библиотеки
Помощни звена
Администрация
Общо събрание
Научен съвет
Ръководство
Новини
За пресата
Събития
Профили
Издания
"Проблеми на изкуството"
"Българско музикознание"
Проекти
Библиография
Обучение
Партньори
Връзки
Контакти
Конкурси
Отчети
Архиви
Музикално-словесен архив. Съдържа оригинали (песни с текстове и нотограми, инструментални мелодии с нотограми), преписи, описи, копия и дешифрации от фонограми. Информацията, съхраняваща се на хартия, 10 000 инвентарни номера, обхващащи 250 000 архивни единици. Архивът, датиращ от края на ХІХ в., е събиран в продължение на десетилетия от редица изтъкнати фолклористи: Ангел Букорещлиев, Константин Загоров, Павел Стефанов, Васил Стоин (20-30-те години на ХХ в., когато се провеждат най-големите фолклорни експедиции в България), Райна Кацарова (1928-до 60-те години на ХХ век), акад. Николай Кауфман, ст.н.с. Елена Стоин, ст.н.с. І ст. д.изк. Тодор Тодоров, ст.н.с. І ст. д.изк. Тодор Джиджев, н.с. Петър Льондев и други сътрудници в Музикалнофолклорната секция към Института за музика (1948-1988) и в сектор "Музика", звено "Научна документация" в Института за изкуствознание (от 1988).


Фоноархив
. Съдържа над 5 000 магнетофонни ленти. Фоноархивът съдържа уникални фолклорни записи, някои от които са артефакти на уникални събития, плод на теренната работа на най-известните български фолклористи. Съхранява се и фолклорна музика на други нации. Във фоноархива им също така и ленти със записи на църковнославянски служби и песнопения, с оперна, симфонична и хорова музика. Архивът съдържа също така около 800 броя плочи на восъчна, стъклена и метална основа, също така и на сравнително по-новите носители като аудиокасети и компактдискове. Институтът разполага с богата колекция от над 1000 броя серийни плочи – от 20-те – 70-те година на ХХ век, издавани от фирмите Pathé, Орфей, Одеон, Polidor, Зенит, Симонавия, Микрофон, Фаворит, Hismastervoice, Радиопром, Балкантон и др. – с оперна, фолклорна, шлагерна и популярна музика, както и маршове. Фотоархив
. Съдържа около 100 000 кадъра, датиращи от средата на миналия век до наши дни. Те имат картотека от контактни копия. Фотоархивът документира изложби, народни събори, обекти на танцовия фолклор, свирачи, обреден фолклор; Чрез архива разполагаме с фотодокументация на антични предмети на изкуството, антична скулптура, пластика, мозайки и антични стенописи, средновековни църкви и манастири, голяма част от които вече са унищожени. Документирани са също така църкви и манастири от времето на Българското възраждане предимно на територията на България, икони и дърворезбени иконостаси, църковни ритуални предмети, щампи, интериорна дърворезбена и стенописна украса на възрожденски къщи. Заснети са колективни и индивидуални изложби от 60-те години на ХХ век до наши дни, както и творби на български художници от различни поколения, някои от които се намират в частни колекции и не са достъпни за публика, а други са повредени или загубени, за които фотоархивът на института е единственият свидетел на тяхното съществуване. Видеоархив
. Съдържа записи на видеокасети от всички проведени досега национални събори на народното творчество в Копривщица, записи на български обичаен и танцов фолклор.


Филмотека
. Киноархивът съдържа над 800 черно-бели и цветни филми от теренни експедиции, заснети на 16 мм ленти. 


В последните няколко години в Института за изкуствознание се работи по дигитализирането и експонирането на част от архива.
 
 
  BG ACADEMIC MUSIC PORTAL : Блог : Поща : Карта на сайта : Условия за ползване : Контакти  
 
  • Replica Uhren
  • cheap replica watches uk
  • cheap replica watches uk
  • replica watches
  • Replica Uhren
  • cheap replica watches
  • Replica Uhren
  • replica uhren