Институт за изкуствознание
Карта на сайта  :  Контакти     
Търсене
Търсене
Начало
За института
Структура
Новини
За пресата
Събития
Профили
Издания
Енциклопедии
Сборници
Монографии
Каталози
Календари
Преводи
Проблеми на изкуството
Българско музикознание
Автореферати
"Проблеми на изкуството"
"Българско музикознание"
Проекти
Библиография
Обучение
Партньори
Връзки
Контакти
Конкурси
Отчети
Монографии
Книгата е посветена на големия български художник Иван Пенков (1897-1957) и е първата съвременна монография за него. Художникът е автор на емблематични стъклописи и мозайки в Ректората, в Съдебната палата, БНБ и др. Неговата прочута "Темида" е използвана анонимно за лого на много ТВ предавания. Живописец и сценограф, декоратор и приложник, професор в Художествената академия и оформител на големи задгранични изложби, той е оставил прекрасно творчество във всички видове и жанрове на изкуството, което, за съжаление, все още остава познато само на специалистите.
Текстът, който съчетава монографичното изследване с проучването на маргинални артефакти, си поставя задачата: да реконструира визия за художника Иван Пенков чрез текстове, творби, спомени и др. от житейската и творческата му биография; да въведе в научно обръщение непознати страни от биографията му; да проникне в художествените идеи на времето, в което живее художникът; да изследва нов аспект от неговото творчество – два бохемски албума, запазени като по чудо в личния му архив, разкриващи ни един непознат Иван Пенков. Те хвърлят ярка светлина върху неизследвани досега периоди от живота му – неговата младост в Мюнхен, където е на специализация в Художествената академия (1922-1923) и зрелите му години (1939-1957), когато е на върха на своята слава.
В книгата се извеждат заключения за ролята и значението на кафенето в българската култура, за битуването на бохемските кръгове в нея и продуцирането на нов художествен материал, свързан с публицистични жанрове като карикатурата, сатиричните рисунки, шаржовете. Изследват се и реакциите на българския художник при смяната на различни политически режими, възможностите му за контакт с традицията и модерното изкуство. Текстът съдържа културологични наблюдения, поставя различни гледни точки към явлението бохемство-творчество, и в крайна сметка представя не само твореца, но и човека Иван Пенков - една оригинална личност с голям принос към българската култура.
Книгата се издава с подкрепата на Фонд "Научни изследвания" на Министерство на образованието, младежта и науката.
Автори: Милена Георгиева
ISBN: 978-954-8594-33-2
Година: 2013
<< Назад
 
  BG ACADEMIC MUSIC PORTAL : Блог : Поща : Карта на сайта : Условия за ползване : Контакти  
 
  • Replica Uhren
  • cheap replica watches uk
  • cheap replica watches uk
  • replica watches
  • Replica Uhren
  • cheap replica watches
  • Replica Uhren
  • replica uhren