Институт за изкуствознание
Карта на сайта  :  Контакти     
Търсене
Търсене
Начало
За института
Структура
Новини
За пресата
Събития
Профили
Издания
"Проблеми на изкуството"
"Българско музикознание"
Проекти
Библиография
Обучение
Партньори
Връзки
Контакти
Конкурси
Отчети
Проекти
01 Август, 2013 - 01 Февруари, 2016
Автор гл. ас. д-р Маргарита Куюмджиева от сектор "Изобразителни изкуства"

Замразен от 01.02.2015 до 01.02.2016 г., НС п. 1/23.01.2015
Междинно отчитане след изтичане на първата година от финансирането, 22.12.2015 г.
Обект на изследване: Обект на изследване в проекта са изображенията, свързани с библейската история за началото на света, създаването на Адам и Ева, тяхното грехопадение и съдбата им след изгонването от Рая в църковната живопис на територията на съвременна България. В центъра на вниманието са два стенописни цикъла – от църквата „Рождество Христово” в Арбанаси и църквата „Св. Георги” във Велико Търново, както и изображенията върху цокълните пана на иконостаса в наоса на църквата „Рождество Христово” в Арбанаси.
Хронологически граници: Хронологичните рамки, зададени от основния материал, поставят акцента върху ХVІІ-началото на ХVІІІ век, но в работата ще бъде широко използван и по-ранен материал.
1. Степен на проученост.
Темата досега не е била специално изследвана. Някои отделни изображения са разгледани при публикуването на отделни паметници от византийското и поствизантийското изкуство или в по-общи изследвания. Примерите от живописта по нашите територии са донякъде проучени в дисертацията ми от 2002 г., но резултати от тази работа не съм публикувала досега. Преди време излезе статия на Св. Ръцева за цикъла по сътворението от църквата „Св. Георги” в Търново. Мисля, обаче, че за нашите паметници все още има какво да се уточнява, особено ако те бъдат поставени в по-широк контекст.
2. Научна новост.
- информация: материал от нашите земи, който не е събиран и систематизиран от гледна точка на темата; използване на сравнителен материал от други паметници на православното изкуство в широк географски ареал, една част от който също досега не е била публикувана и проучвана. В чуждоезичната литература не съществува специално изследване, посветено на темата за сътворението и историята на Адам и Ева.
- идеи и интерпретация: За да се разкрие значението на тези теми в християнския светоглед, ще бъдат проучени връзките между образите и съответните библейските текстове, съществуващата по темата апокрифна литература и богословски интерпретации. Ще бъдат потърсени причините за актуализирането на интереса към тези сюжети в православния свят през различните епохи, както и техните възможни идейни послания. На тази основа ще бъдат анализирани и особеностите на запазените у нас варианти, като се обърне внимание както на тяхната функция в храма, така и на възможните художествени модели, под чието влияние са били създадени. За тази цел в изследването ще бъдат използвани и примери за визуализиране на тези теми в изкуството на територията на Русия, Румъния и Гърция, чието представяне в едно общо изследване ще спомогне за по-задълбочения поглед върху развитието на тези образи в християнската живопис, което е и основна задача на предлагания планов проект.
- методология: За изследване на изображенията ще бъдат използвани иконографски, иконологичен и сравнителен анализ. За постигане на поставените цели ще бъдат привлечени данни от областите на историята, теологията, литургията и литературата. Чрез този интердисциплинарен подход изображенията се разглеждат в непосредствена връзка с контекста на тяхното създаване, което позволява да се постигне по-задълбочено проучване на проблематиката.

3. Цели и научно приложение:
Цели: събиране на материала и интерпретация
Научно приложение:
- история на културата
- история на религията
Структура
История на музиката - Ново време
<< Назад
 
  BG ACADEMIC MUSIC PORTAL : Блог : Поща : Карта на сайта : Условия за ползване : Контакти  
 
  • Replica Uhren
  • cheap replica watches uk
  • cheap replica watches uk
  • replica watches
  • Replica Uhren
  • cheap replica watches
  • Replica Uhren
  • replica uhren