Институт за изкуствознание
Карта на сайта  :  Контакти     
Търсене
Търсене
Начало
За института
Структура
Новини
За пресата
Събития
Профили
Издания
"Проблеми на изкуството"
"Българско музикознание"
Проекти
Библиография
Обучение
Партньори
Връзки
Контакти
Конкурси
Отчети
За пресата
Четвъртък, 01 Ноември, 2007
За дисертацията си "Киното на Далечния Изток: жанрово-повествователни структури и културно-естетически взаимодействия (краят на ХХ и началото на ХХІ век)", н.с. ІІ ст. д-р Андроника Мартонова от Института за изкуствознание, сектор "Екранни изкуства", бе наградена с почетна диплома и паричен приз в конкурс за научни постижения на докторанти на възраст до 35 години, защитили дисертация през 2006 г.
По повод Деня на народните будители Съюзът на учените в България (СУБ), СУ "Св. Климент Охридски" и Българската академия на науките организираха Тържествено събрание на 30 октомври 2007 г. (вторник). По традиция на този ден бяха връчени и вече станалите традиционни, ежегодни награди на СУБ за високи научни постижения. Беше проведен съвместен конкурс на Висшата атестационна комисия (ВАК), Съюза на учените в България, Федерацията на научнотехническите съюзи. Призовете бяха в няколко категории: за научни постижения на докторанти, защитили през 2006 г., за високи научни постижения на млади учени до 35 години, и за учени след 35-годишна възраст. Наградите бях връчени в аулата на Софийския университет от проф. д.м.н. Дамян Дамянов - председател на СУБ, и акад. Петър Кендеров – председател на президиума на ВАК.
В края на март 2007, дисертационният труд "Киното на Далечния Изток: жанрово-повествователни структури и културно-естетически взаимодействия (краят на ХХ и началото на ХХІ век)" бе издаден от издателство "Панорама" със заглавие "Йероглифът на киното". Изданието бе подкрепено от Национален фонд "Култура", Американска фондация за България и Почетното консулство на Кралство Тайланд в България. Изследването е съсредоточено върху проблемите на съвременното източноазиатско кино - по-конкретно са анализирани образци от японската, китайската, хонконгската, тайванската, виетнамската, южнокорейската и тайландската кинематография. Киното е разгледано и в контекста на източната култура, изкуства и традиция. Също така "Йероглифът на киното" анализира проблема традиционно - съвременно в азиатската филмова култура от последните 10-15 години. В търсене на общото между кинопроизведения се проследяват взаимодействията с традиционната за региона литературата, поезията, древните теоретични трактати, стилистичните закони на живописта, театралните и музикалните форми. Текстът открива, интерпретира и анализара традиционните източноазиатски символи, фолклора и религиозно-философските пластове в контекста на киното, като изследва и конкретни елементи на филмовата творба. Книгата бе номинирана и за престижната национална награда на Министерство на културата "Христо Г. Данов" в раздел "Изкуство на книгата".
Д-р Андроника Мартонова e kинокритик, специалист по Азиатско кино. Родена e през 1974 г. в Чехия. През 2006 г. защитава докторска дисертация за съвременно азиатско кино към Институт за изкуствознание - БАН. Завършва специалност "Кинознание" към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" с дипломна работа за Акира Куросава. В момента приключва втора магистърска програма "Култури на Източна Азия към СУ "Св. Климент Охридски"". Преподавател е в НАТФИЗ и гост-лектор в СУ "Св. Климент Охридски", Център за източни езици и култури (ЦИЕК). Основният й лекционен курс е "Увод в азиатското кино". Автор е на множество критически и научни публикации. През 2005 г. заедно с екип печели субсидия на Корейския Национален Филмов Център (KOFIC) по проект за изследвания върху съвременното кино на Република Корея. Автор, съставител и редактор на двуезичния сборник "Утринна свежест в кадър", който е част от проекта.

фотограф: Юлиян Донов


СПИСЪК НА ВСИЧКИ НАГРАДЕНИ УЧЕНИ ОТ КОНКУРСА НА СУБ


КОНКУРС ЗА НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ
НА ДОКТОРАНТИ НА ВЪЗРАСТ ДО 35 Г., ЗАЩИТИЛИ ПРЕЗ 2006 Г.

ДИПЛОМ И ПАРИЧНА НАГРАДА
1. Н.с. ІІ ст. д-р АНДРОНИКА МАРТОНОВА от Института за изкуствознание - БАН за дисертацията "Киното на Далечния Изток: жанрово-повествователни структури и културно-естетически взаимодействия (краят на ХХ и началото на ХХІ век)".
2. Инж. д-р БОЯН ИВАНОВ КОЛЕВ от ЦЛБМИ "Проф. Ив. Даскалов" - БАН за дисертацията "Обобщено-мрежови модели на процеси в системи за управление на релационни бази данни и интуиционистки размити релационни бази данни".
3. Н.с. ІІІ ст. д-р ЕЛИЦА КУЗДОВА ДИМИТРОВА от Центъра за изследване на населението - БАН за дисертацията "Вторият демографски преход в България: предпоставки, трансформации, последици".
4. Н.с. ІІ ст. д-р КОСТАДИН СТОЯНОВ БЕЕВ от Централната лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията - БАН за дисертацията "Холографски запис на затихващи светлинни вълни".
5. Н.с. ІІІ ст. д-р РАЙНА КИРИЛОВА НАЧЕВА от Института по ботаника на БАН за дисертацията, защитена в Швеция на тема "Еволюционни процеси и хибридизация при торфените мъхове".
6. Д-р ЯНА АТАНАСОВА РОУЛАНД от ПУ "П. Хилендарски", Пловдив за дисертацията "Проблемът на тленността и за смъртта в поезията на сестрите Бронте".


ГРАМОТА

1. Н.с. ІІ ст. д-р БОРИС ДИМИТРОВ ГРОЗДАНОВ от Института по философия - БАН за дисертацията "Техно и теория: Ролята на мислените експерименти за развитието на научните теории".
2. Н.с. ІІ ст. д-р ВИКТОРИЯ МИЛКОВА НАКОВА от Институт по физикохимия - БАН за дисертацията "Електро-оптично изследване на структурата и електрическите свойства на полиелектролитни мултислоеве върху колоидни частици".
3. Н.с. ІІІ ст. д-р ГАЛИНА ДИНКОВА СТОЯНЧЕВА от Институт по микробиология - БАН за дисертацията: "Комбиниран подход за молекулярно-таксономична характеристика на лактобацили".
4. Д-р ДОНКА ПЕТРОВА БОДУРОВА от Университета по хранителни технологии за дисертацията "Кавитационна обработка на течни среди".
5. Н.с. І ст. д-р СОРЕН БОХОС ХАЙРАБЕДЯН от Института по биологоия и имунология на размножаването - БАН за дисертацията "Изследвания върху експресията на ангиогенни фактори и туморни маркери при еднометриоза".
6. Н.с. І ст. д-р ТЕОДОРА СПАСОВА АНГЕЛОВА от Земеделския институт – Стара Загора за дисертацията "Развъждане на селскостопанските животни, биология и биотехника на размножаването".


КОНКУРС ЗА ВИСОКИ НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 2007
НА СЪЮЗА НА УЧЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ДИПЛОМ ЗА ВИСОКИ НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ

1. Монография "Геодинамика на Балканския полуостров", издадена през 2006 г. от "Reports on Geodesy" във Варшава. Тя е подготвено от голям международен колектив с главен редактор ст.н.с. І ст. д-р Георги Милев.
2. Колективна монография "Европейската референтна система в България", издадена от Академичното издателство "Проф. Марин Дринов" през 2006 г. Монографията е разработена от авторски колектив, редактор - ст.н.с. І ст. д-р Георги Милев.

ДИПЛОМ С ПАРИЧНА НАГРАДА
А. МЛАДИ УЧЕНИ ДО 35 Г. ВЪЗРАСТ
1. Ст.н.с. д-р Ирена Жекова от Централната лаборатория по биомедицинско инженерство на БАН за поредица от статии, свързани с разработване на инженерни методи, алгоритми и програми за нуждите на електрокардиологията.
2. Н.с. д-р Марина Неделчева-Велева от Института по молекулярна биология на БАН за 4 статии в областта на репликативния процес, свързан с ДНК. Статиите са на английски език в международни списания.

Б. УЧЕНИ НАЗ 35 Г. ВЪЗРАСТ
1. Ст.н.с. І ст. дбн Албена Момчилова от Института по биофизика - БАН за осем публикации в чуждестранни издания с импакт фактор – 10,513 общ и 65 забелязани цитирания, свързани с мембранологията.
2. Доц. д.ис.н. Веселин Василев от ПУ "П. Хилендарски" за монографията "Рефлексията в познанието, самопознанието и практиката", изд. "Макрос", Пловдив, 2006, 290 с.
3. Доц. дфн Иван Касабов от Нов български университет за монографичното изследване "Граматика на семантиката", Унив. издателство "Св. Кл. Охридски", 2006, 236 с.
4. Ст.н.с. І ст., дфн Йордан Бранков от Института по механика на БАН за 8 публикации в престижни международни издания, свързани с теорията на крайно размерното подобие при неравновесни фазови преходи в нискоразмерни стохастични системи.
5. Ст.н.с. д-р Петко Христов от Етнографския институт и музей - БАН за монографията "Общности и празници", издание на института, С., 2004, 248 с.
6. Ст.н.с. д-р Христо Найденски от Института за микробиология "Ст. Ангелов" на БАН за 19 статии в научни списания, свързани преди всичко с оптимизиране на съществуващи молекулярно-биологични методи на диагностика.
7. Доц. дтн Чавдар Дамянов от Университета за хранителни технологии в Пловдив за монографията "Неразрушаващо разпознаване на качеството в системите за автоматично сортиране на хранителни продукти", издателство на УХТ – Пловдив, 2006, 350 с.

ГРАМОТИ
А. ЗА МЛАДИ УЧЕНИ
1. Ст.н.с. д-р Весела Кръстева от Централната лаборатория по биомедицинско инженерство на БАН за поредица от статии, свързани с биоелектричната активност на сърцето и разпознаване на промени в електрическото поле на сърдечния дипол, отразяващи животозастрашаващи патологии.
2. Гл. ас. Мария Петрова от Химико-технологичния и металургичен университет за 14 статии, изследващи синергентната екстракция на метали от групата на лантаноидите със смеси от хелатен и различни синергисти.

Б. УЧЕНИ НАД 35 Г.
1. Н.с. д-р Албена Иванова от Института за литература - БАН за монографичното изследване "Поезията на южнославянския символизъм", Акад. издателство „Проф. М. Дринов”, 2006, 306 с.
2. Благовеста Иванова – хоноруван преподавател във ВСУ "Л. Каравелов" за електронното издание "Николай Павлович 1835 – 1894. Каталог на основните колекции в България", С., 2006.
3. Ст.н.с. д-р Галина Замфирова от Институт по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" за 18 публикации в наши и чуждестранни издания, свързани със селекция на зърнено-житни и фуражни култури и създаване на сортове с висок продуктивен потенциал.
4. Доц. д-р Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" за монографията "Брак, развод и последващ брак в Православната църква – канонично изследване".
5. Проф. дтн Иван Минчев за монографията "Основи на геоядрената термодинамика", ИК "Св. Ив. Рилски", МГУ, 2006, 258 с.
6. Доц. д-р Милен Михов от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", В. Търново за монографията "Политика в историята на Новата българска история и македонската историография 1944 – 2005". Издание на ВТУ, 2006, 340 с.
7. Д-р Юлия Раденкова-Саева от МБАЛСМ "Н.И. Пирогов" за 17 статии в български и международни научни списания, свързани с проблеми на наркотичната зависимост, интоксикациите с хероин и други психоактивни вещества.


ГРАМОТА ЗА НАУЧНО-ПРИЛОЖЕН ПРИНОС
1. Д-р Анна Калева, пенсионирана като гл. асистент през 1984 г. в университетска детска клиника в Пловдив за отпечатаните седем тома "Диагнозата – магнетизъм на неизвестното. Антология на казуистиката в университетската детска клиника (1945 – 1995 г.)".
2. Румяна Баева – учител по биология в І ПКС в Добрич за 22 статии в периода 2004–2006 г. и три електронни продукти, свързани с интерактивност на обучението на биология с използването на електронни помагала, създадени от авторката.

ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ
ДИПЛОМ И ПАРИЧНА НАГРАДА

Г-жа ТАТЯНА ДИКОВА – редактор "Висше образование и наука" при Националния седмичник за образование и наука "Аз буки" . Всяка седмица във вестника излизат задължително минимум две страници: една – посветена на проблемите на висшето образование и една – на науката. В написаните и редактирани с професионализъм от г-жа Дикова материали се акцентира предимно на постиженията на българските учени, като не се подминават и проблемите, свързани с неадекватното финансиране на българската наука, влошаващата се материална база и липсата на ясна визия за мястото и ролята на науката в българското общество. Г-жа Дикова е автор и на материали, свързани пряко с дейността и изявите на СУБ.

ГРАМОТА
Предаването "ЛАБИРИНТИ НА ПОЗНАНИЕТО" от линията "Без граници" на програма "Христо Ботев" към Българското национално радио – за популяризиране на научното познание, както и дейността на Съюза на учените в България.

<< Назад
Новини
Излезе от печат сборникът „Болгарское искусство ХХ века“, Е. Виноградова, В. Федотова, А. Янакиев
29 Октомври, 2015
Творби на Петър Дундаков - докторант от сектор Музика бяха изпълнени в залата на Централния военен клуб
02 Ноември, 2015
Семинар „Музикално-културни практики”
03 Ноември, 2015
ДВЕ ПУБЛИЧНИ ЗАЩИТИ ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА И НАУЧНА СТЕПЕН ДОКТОР
04 Ноември, 2015
Доц. Миглена Ценова-Нушева участва на конференция „Връзки на развитието“ в Казанлък
09 Ноември, 2015
Излезе от печат сборникът „Герои. Култове. Светци“
11 Ноември, 2015
Виж всички новини >>
 
  BG ACADEMIC MUSIC PORTAL : Блог : Поща : Карта на сайта : Условия за ползване : Контакти  
 
  • Replica Uhren
  • cheap replica watches uk
  • cheap replica watches uk
  • replica watches
  • Replica Uhren
  • cheap replica watches
  • Replica Uhren
  • replica uhren